Banner APPSCAT

El TERMCAT publica la Terminologia

El TERMCAT publica la Terminologia bàsica dels dispositius mòbils.

El diccionari conté una cinquantena de termes relacionats amb els dispositius mòbils, amb la definició en català i equivalents en castellà, francès i anglès. Algunes fitxes també inclouen notes explicatives i il·lustracions.

Aquest recull des de les denominacions més consolidades en l'ús (aplicació mòbil/app/apli, comunicació de camp proper/NFC, giny, pantalla multitàctil...) fins a propostes neològiques recents (balisa per a l'anglès beacon, compartició de xarxa per a tethering, interfície d'inici per a launcher o portable per a wearable). Fins i tot el TERMCAT recull en el diccionari, i complementàriament en el díptic il·lustrat Gestos tàctils en dispositius mòbils, els gestos més freqüents en la navegació.

Som Premi "TIC Corporatiu"

Som Premi "TIC Corporatiu" 

Des d'Appsencatalà estem molt agraïts i contents d'haver rebut el premi al millor blog "TIC Corporatiu", dels Premis Blogs Catalunya 2013, de la mà de l'associació STIC.cat (Societat de Tecnologia i Coneixement).

D'entrada hem de dir que, fa goig veure un auditori ple de gent apassionada per la xarxa i la comunicació a Internet en català, com el que vam viure el passat dissabte 28 de setembre a Granollers.

Aquest premi representa un reconeixement a totes i cadascuna de les persones que fan possible que aquest projecte vagi creixent dia a dia. Appsencatala.cat s'alimenta de l'esforç i del compromís d'un grup de persones que creuen i ajuden a donar a conèixer les aplicacions mòbils en català.

Potenciem fermament el fet de desenvolupar apps en la nostra llengua, perquè creiem que també ens ajuda a posicionar-nos com a país dins de tot aquest món tecnològic. Per tant, Internet ens dóna l'oportunitat de recollir i poder mostrar, a totes les persones interessades, que també podem gaudir de les aplicacions mòbils en català.

Tot d'apps en moviment

Apps per la independnciaTot d'apps en moviment

Fa poc més d'un any que ens vam marcar l'objectiu de potenciar, donar a conèixer i, sobretot, explicar que també hi ha un mercat que fa apps en català. En aquests mesos, des d'appsencatala.cat, hem pogut demostrar que realment hi ha un públic que vol i agraeix tenir aplicacions als dispositius mòbils amb la seva llengua. Això és així, i ara anem un poc més enllà.

Amb l'embranzida social i política que actualment viu el país, on la gent expressa amb normalitat que se sent independentista, han sorgit tot un seguit d'aplicacions mòbils que, si més no, ens animen a reforçar aquesta idea. Durant la setmana de la diada de l'11 de setembre vam destacar a la pàgina d'inici diferents apps relacionades al 1714 i el moviment independentista. Fent aquesta tria ens vam adonar de la diversitat i l'enginy que hi ha en tot aquest moviment. N'hi ha per triar i remenar.

A continuació classifiquem, amb sis grups, totes aquelles apps que hem anat trobant sobre el procés sobiranista:

Pau Font al Parlament

    
Pau Font: El repte com a país és que el català sigui tan present a les apps com a Internet 

Appsencatalà va participar a l'acte institucional de commemoració dels 30 anys de l'aprovació per la cambra catalana de la Llei de normalització lingüística que es va dur a terme al Parlament de Catalunya.


Actualment, el català també es present a la tecnologia i per aquest motiu Pau Font, creador i fudador d'Appsencatalà va explicar la importància de la llengua a les aplicacions mòbils
.

 

Entrevista a Roc Boronat

roc boronat

"És bàsic tenir una bona interacció amb els usuaris de les apps"

En aquesta ocasió hem parlat una estona amb el Roc Boronat, un developer especialitzat en Android. És un apassionat per tot el que envolta el món de les aplicacions, per això es va associar amb Esteve Aguilera i constituir Fewlaps com empresa que desenvolupa aplicacions per a dispositius mòbils.

Va fent allò que li agrada, compagina la feina que els clients encarreguen amb els projectes propis que veuen la llum en forma d'app.

"És molt gratificant veure com un projecte teu va creixent i que fins i tot puguis viure d'això. Per mi l'èxit és viure d'allò que t'agrada fer."

El Roc deixa ben clar que, és important tenir una bona interacció amb els usuaris de les apps. Aquest és un dels aspectes que més li fa gaudir de la seva feina.

 

Parlem amb "Ohlalapps"

Equip Ohlalapps"Mica en mica les petites empreses tindran la seva pròpia app"

Davant el creixement d'aplicacions que van sortint per a la difusió comercial, moltes de les grans empreses necessiten tenir la seva app per posicionar-se millor dins el mercat. Això ho sap Ohlalapps, una plataforma web que crea i dissenya aplicacions mòbils per empreses que facilita la gestió de la seva pròpia aplicació per a iOs i Android sense necessitat de coneixements tècnics ni de programació. Ohlalapps ofereix plantilles predefinides a les empreses i així tenir la possibilitat d'expandir el seu negoci als smartphones i tauletes.

Entrevista a Valentí Freixanet


Valenti freixanet BIAPUM"És important unir tots els petits projectes del sector i treballar amb una base de referència"

Valentí Freixenet és un dels primers que va començar a fer aplicacions per mòbil a Catalunya. Amb el nom de Biapum, té 17 aplicacions publicades a l'Apple Store i 6 al Google play, com la del Mercat de Música Viva de Vic o del grup de música La iaia, per citar-ne algunes. Ara mateix segueix treballant en altres aplicacions que està a punt de publicar. Amb les idees ben clares, ens comenta la seva visió sobre el sector de les aplicacions per a dispositius mòbils.

Col·laboració amb Plataforma per la Llengua

Appsencatala PlataformaLa Plataforma per la Llengua i Appsencatalà col·laboraran per promocionar les aplicacions en català als dispositius mòbils

La Plataforma per la Llengua i Appsencatalà es van reunir recentment per conèixer més profundament els projectes d'ambdues entitats i cercar formules de col·laboració per promocionar les aplicacions en català per a dispositius mòbils.

Entrevista a Gossip

Gossip 02 low

Gossip: "Un rumor no és dolent de per si"

Gossip és una d'aquelles startup (nova empresa) que si estigués a Estats Units tindrien inversors fent cua a la porta. Malauradament aquí encara creiem que és millor invertir en el totxo o altres coses que es puguin tocar. Quan ens n'adonem hauran marxat a un altre país i triomfaran i llavors tots a plorar i corrents a crear nous talents aquí quan ja els teníem. Després de que hagi passat una mica la injusta polèmica social i mediàtica contra ells, els hem anat a veure perquè ens expliquéssin com estan i amb què estan treballant. Hem parlat amb l'Ignacio Espada CEO i l'Oriol Blanc CTO de Gossip.

Entrevista a Slash Mobility

slash02 low"Apostem pel català però no hi ha demanda"

Vam assistir al eShow 2013 de Barcelona per conèixer una mica més les empreses que es dediquen al Marketing Online, Hosting i Cloud, Social Media, Mobile i Digital Signage. Vam parlar amb diferents expositors i vam intercanviar opinions sobre el paper que juga cadascun d'ells. Volíem saber si trobaríem algú que es dediqués a desenvolupar aplicacions per a dispositius mòbils,  si tenen en compte el català com a llengua d'ús a les seves Apps i a dins l'entorn del marketing online.

Vam trobar a la Nuria Revilla (Formació i negoci) de Slash Mobility i això és el que ens va dir.
 

Estudiants de batxillerat fent apps?

foto-quimidroid low"Ens agradaria fer Apps útils com a eines educatives, que facilitin la vida a la gent"

Alerta! Diuen que de cada vegada comencen més joves... Doncs, serà certa la dita. En aquesta ocasió us presentem a dos estudiants de batxillerat de l'IES Antoni Torroja de Cervera, en Victor Freixes i Sergi Bové. Dos joves ambiciosos que volen crear diferents Apps com un recurs pedagògic per a les aules.

De moment en tenen una al Google Play amb el nom d'Equatrox i que serveix per resoldre equacions de segon grau. Ara estan de ple amb una nova App per a Android anomenada Quimidroid capaç de formular compostos inorgànics.


Per conèixer un poc més els dos nois que ens ajuden a fer fàcil les matemàtiques, aquí teniu l'entrevista que els hi hem fet:

Minitutorials Appsencatalà

Minitutorials thumbnailMinitutorials Appsencatalà - "Formació i coneixement"

Hem iniciat una nova secció dins el particular univers d'Appsencatalà. Els minitutorials, són vídeos de curta durada amb explicacions concretes del món dels dispositius mòbils. Inicialment van adreçats a persones que acaben d'incoroporar-se al món de la mobilitat o persones que simplement volen aprendre coses noves sobre els seus telèfons i no s'havien parat a investigar-ho.  
 

MWC13cat: El català a les apps

estand mwc"Si obres una app i veus que està en català et mires aquella empresa diferent"

Al llarg del Mobile World Congress 2013 hem anat xerrant amb diverses empreses i persones sobre la mobilitat en català per conèixer d'aprop en quin punt estem, veure quins entrebancs es troben els desenvolupadors per incloure el català com a llengua i què els aporta que una app estigui en català.  Hem fet un petit resum d'aquestes converses perquè sigui més digerible.

Volem agrair l'atenció que han tingut amb nosaltres enmig de tanta activitat aquests dies al congrés.  

Fent apps des de la Universitat

BonMox"Necessitem un lloc comú per poder contactar amb la gent que es dedica a crear Apps"

Us presentem a dos estudiants de tercer d'enginyeria Informàtica de la UPC amb inquietuds per la tecnologia i amb ganes d'explorar el desenvolupament d'aplicacions per a dispositius mòbils. Impulsats per les ganes d'aprendre i entendre aquest món, sota el nom de BonMox, han creat la seva primera aplicació Passwords: un joc per Android on has d'endevinar la paraula del teu company de joc mitjançant tres pistes.

Per conèixer un mica més tot el que fan, anem a la facultat d'Informàtica i allà ens reben els dos joves creatius Carles Guivernau i Joan Morales.

Entrevista: Kevin Cerdà, game designer de Nihilumbra

lord-kevin1 low"A Espanya no trobaràs cap lloc seriós on puguis estudiar per ser un bon Game Desginer"

Hem anat a la seu de Beautifun games, un estudi de Barcelona que amb poc temps han estat capaços de fer un producte exitós a nivell mundial i hem entrevistat en KEVIN CERDÀ (@truguers) game designer de la seva primera criatura, el joc NIHILUMBRA, que els ha dut al top 2012 de jocs triats per Apple per a dispositius mòbils.

En Kevin ens explica què és un Game Desginer  

Anàlisi de "FCB Toons Town" per iPad


FCBtoons portadaConstrueix la ciutat dels teus FCBarcelona toons amb objectes, comerços, edificis i monuments de Barcelona.

Si t'agraden els jocs tipus Cityville, Smurfs Village, Clash of Titans o The Tribez, l'has de provar. 

Imagina't poder crear una ciutat amb bicing, fleques, horts, oficines de La Caixa, les rambles, el Caixa Fòrum o el camp del Barça!!! 

És una aplicació oficial del F.C.Barcelona i gratuïta per iPad.

http://www.appsencatala.cat/index.php/ios/jocs/item/1428-fcb-toonstown  

Jornada de formació: L'iPad i les apps educatives a l'escola

foto 1 lowHem assistit al microtaller "L'iPad i les apps educatives a l'escola" a la seu de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, a Barcelona.

Aquesta sessió anava adreçada a mestres amb ganes de saber per poder tenir eines per aplicar amb els alumnes als centres educatius.

El microtaller l'ha conduit el sr. Nivard Arboix, mestre d'educació primària, formador d'Apple i cofundador d'iDidactic. 

Què és Appsencatalà

captura portalAppsencatalà és un espai on poder trobar les aplicacions mòbils publicades en català. Estarem en constant recerca i actualització per tal d'anar-ne afegint de noves. És una feina que ens apassiona però que no es pot fer a l'engròs. Cal anar trobant les apps una per una destriant-les de les mega botigues oficials d'aplicacions. 

Nova app: De gran seré

 

S'acaba de presentar una nova aplicació amb el títol "De gran seré" d'Imaginarium, desenvolupada per Sanoen i que, entre d'altres idiomes té el català.

 

 

El joc "Nihilumbra" entre les millors del 2012

best

 

El joc Nihilumbra de l'estudi BEAUTIFUN GAMES ubicat a Barcelona i format per gent d'aquí en gran majoria ha estat una de les aplicacions triades per Apple com a les millors del 2012. És un gran èxit tenint en compte que és el primer joc que publicaven a l'Appstore. Estem molt orgullosos que una app feta a casa nostra i que està en català triomfi a nivell mundial. Enhorabona!!!

 

Catalunya terra d'apps

 

iphone senyeraAvui un amic que treballa a una gran empresa de videojocs ubicada a Barcelona però amb estudis arreu del món m'ha dit que l'estudi de Barcelona és el que està liderant la companyia a nivell mundial, perquè els productes que ha fet últimament estan sent els que generen més ingressos mundialment. M'he sorprès relativament perquè ja m'ho va dir de l'empresa on treballava anteriorment i que era de característiques similars. Això què confirma? Doncs que talent a casa nostra no en falta. De fet històricament no n'ha faltat mai en quasibé tots els camps possibles. Grans catalans il·lustres com Pau Casals, Miró, Vivenç Ferrer, Joan Oró, Gaudí, Ramon Llull, Pau Gasol, Xavi Hernández i tants d'altres, han arribat a tenir un reconeixement important mundialment com a valors de Catalunya al món. 

Appsencatalà és una realitat!

LOGO OFICIAL APPENCATALAFarà ja un parell d'anys vam constatar, remenant per les botigues d'aplicacions, que no hi havia una manera fàcil de trobar aplicacions fetes en català. En aquell moment n'hi havia poques i éren relativament fàcils de trobar posant la paraula "català" al cercador de la botiga. Estava clar que aquest sistema no era ni precís ni aportava massa valor als resultats obtinguts. Una aplicació feta en rus però que el desenvolupador es digués Pere Català, sortia com a resultat de la cerca. Parlant amb gent que usa apps com nosaltres, també es trobaven amb aquest mateix problema.