Banner APPSCAT

Fent apps des de la Universitat

BonMox"Necessitem un lloc comú per poder contactar amb la gent que es dedica a crear Apps"

Us presentem a dos estudiants de tercer d'enginyeria Informàtica de la UPC amb inquietuds per la tecnologia i amb ganes d'explorar el desenvolupament d'aplicacions per a dispositius mòbils. Impulsats per les ganes d'aprendre i entendre aquest món, sota el nom de BonMox, han creat la seva primera aplicació Passwords: un joc per Android on has d'endevinar la paraula del teu company de joc mitjançant tres pistes.

Per conèixer un mica més tot el que fan, anem a la facultat d'Informàtica i allà ens reben els dos joves creatius Carles Guivernau i Joan Morales.Perquè heu fet una aplicació mòbil? Android?

L'estiu passat vàrem fer un curs de desenvolupament i creació d'Apps per Android a la mateixa universitat amb la intenció d'aprendre en aquest camp. El fet que sigui Android és perquè nosaltres som usuaris d'aquest sistema i anàvem fent autoaprenentatge durant el temps lliure, per això ens era més fàcil.

Heu tingut suport de la UPC o d'algú altre?
No és un projecte que estigui vinculat a la UPC. Ens feia il·lusió crear una aplicació que fos un joc de paraules, ho vàrem provar i ho vàrem fer. Encara no ho hem explicat gaire a dins la facultat. Però sabem que la universitat té una web on posen totes les Apps que van creant els alumnes i això segurament també ens ajudarà a donar-nos a conèixer. El web és http://mobileapps.fib.upc.edu

UPC edifici

Una nova empresa?

BonMox és un nom a l'atzar? Què vol dir BonMox?
El nom ve dels nostres sobrenoms, per una banda agafem el nom de la web que fa el Carles bonhumor i per l'altra com li diuen al Joan, més conegut com a momo. La barreja dels noms ens va sortir BonMox. La veritat és que també teníem una mica de presa per fer la Web, aquest nom estava lliure i ja ens va anar bé.

BonMox és l'inici d'una gran empresa?
Ho esperem. Ves a saber... Ganes en tenim. L'aplicació és un principi. Fer l'App ha servit per aprendre i, si funciona bé, ens ajudarà a créixer. Amb el temps tot s'aprèn i potser algun dia sigui un negoci. Home, si el Passswords ens dona molts beneficis, llavors si que muntarem una empresa de seguida, però pensem que encara ens falta camp per recorre i conèixer com funcionen altres sistemes, etc. Ara per ara, la prioritat és acabar la carrera, tot i que no descartem fer més projectes.

Fer apps és una bona sortida professional a Catalunya o millor anar a l'estranger?
No creiem que es pugui viure només fent aplicacions. Vaja, pensem que has de tenir moltíssimes aplicacions d'èxit per poder viure només d'elles. En aquest món t'has d'anar reinventat i fent coses noves, crear Apps diferents, perquè la gent quan es cansa d'una aplicació li puguis oferir una altra. Segurament pots viure de programador si estàs dins d'una empresa que es dedica a desenvolupar Apps o altres sistemes que puguin anar sorgint, més que esperar que l'aplicació et faci ric.

Coneixeu com està el panorama de les aplicacions a Catalunya?
Ens hem adonat que les empreses busquen programadors d'Android pel fet que necessiten crear una App especifica per la seva empresa i no tant perquè es dediquen exclusivament desenvolupar-ne d'altres. Per les empreses aquest és un terreny nou i aquí encara estem un poc enrere respecte altres països.

Què creieu que hauria d'existir per impulsar més el desenvolupament d'Apps?
Necessitem un lloc en comú per poder contactar amb la gent que es dedica a crear Apps. Establir un punt de trobada on poguéssim posar en comú les idees i poder promocionar-les. D'altra banda les institucions haurien de tenir una figura de connexió entre els creatius i la pròpia administració pública, perquè no sigui tant complicat parlar amb ells d'un projecte.

Quina app existent creieu que hauria d'estar en català i no ho està?
Ups, pensant així ràpid... potser l'Angry Birds. (rient)

 
Password app 

L'aplicació: PASSWORDS
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bonmox.passwords.free


Què és Passwords? Com me la vendríeu perquè me la descarregués?
És un joc diferent a la resta, amb el sentit que els jugadors no s'enfronten, sinó que s'han d'unir. Com més compenetrats estiguin més punts aconsegueixen i més aviat pugen al rànquing. Per començar s'ha d'escollir l'idioma, Català, Castellà, Anglès o Francès. Després pots trobar el teu company de joc de forma aleatòria o pots buscar algú que coneixes. Un dels dos usuaris començarà la partida triant la paraula que l'altra haurà d'endevinar. Ha d'escollir una paraula de les tres opcions que es dona. Aquest haurà de donar un màxim de tres pistes per tal que l'altre, amb les lletres que té, pugui endevinar la paraula. Això s'ha de resoldre amb el menor temps possible per aconseguir més punts. Amb els punts es poden comprar insígnies que els usuaris podran canviar per aconseguir extres del joc, com per exemple tenir més temps per resoldre, facilitats per resoldre la paraula, etc.

Quin ha estat el procés de desenvolupament? Temps?
La idea bàsica era aquesta, un joc de paraules que l'altre ha d'encertar. Després vàrem haver de pensar en els incentius, introduir el sistema de punts i el rànquing. Vàrem fer un esbós del que podria ser i, un cop teníem el disseny, vam mirar el servidor i l'estructura que havia de tenir per acabar fent tota la programació amb Android. Aquesta és la part que més feina ens ha donat. Amb aquests sis mesos que hem trigat en crear-la, hem anant canviant i afegint moltes coses. El disseny que té ara no té res a veure amb el que havíem plantejat al principi.

Què heu aprés de fer una primera App i que milloraríeu del procés ara que ja l'heu publicat?
Primer de tot tenir bastant clar el que volem fer i com ho volem fer. Nosaltres anàvem aprenent i descobrint les coses a mesura que ens trobàvem amb els errors i entrebancs. També es cert que anàvem pensant algunes accions que no teníem pensades al principi i això ens obligava a canviar algunes coses, fet que ha allargat el procés.

Perquè creieu que Passwords tindrà èxit?
De moment anem creixent. A dia d'avui tenim més de quatre mil vuit-cents usuaris. Que tinguin l'App en català som més de vuitanta usuaris i de moment hi ha unes tres-centes partides creades de gent que juga en català, en francès gairebé arriben a tres-centes, en anglès hi ha unes dos-centes cinquanta i la resta juga en castellà. La gran majoria té l'aplicació en castellà, són quatre mil dos-cents usuaris en aquest idioma.

Quines millores voleu anar incorporant?
Incorporarem el jugador individual. Que un sol usuari pugui jugar contra la màquina a endevinar la paraula. Això ens ha quedat clar després de les crítiques que ens anaven dient els mateixos usuaris. També farem alguns retocs en el disseny de la interfície i anirem revisant i resolent els possibles errors que puguin sorgir.

 

No tens permisos per escriure comentaris