MWC13cat: El català a les apps

estand mwc"Si obres una app i veus que està en català et mires aquella empresa diferent"

Al llarg del Mobile World Congress 2013 hem anat xerrant amb diverses empreses i persones sobre la mobilitat en català per conèixer d'aprop en quin punt estem, veure quins entrebancs es troben els desenvolupadors per incloure el català com a llengua i què els aporta que una app estigui en català.  Hem fet un petit resum d'aquestes converses perquè sigui més digerible.

Volem agrair l'atenció que han tingut amb nosaltres enmig de tanta activitat aquests dies al congrés.  

 


foto digitallegends mwcDLE logo blancoDIGITAL LEGENDS
Xavier Carrillo
www.digital-legends.com


 
Una de les empreses de referència en el món dels videojocs i de les apps a Catalunya i arreu del món. Creadors de títols com Kroll, Bruce Lee Dragon Warrior, Battlefield Bad Company 2 o Split Second, van estar presents al Congrés de Barcelona.

"Sóc molt partidari del català a les apps però comercialment costa molt que sigui així. Pels grans jocs és complicat, no tant pel cost de les traduccions, sinó pel servei d'atenció al client posterior i que en totes les actualitzacions ho has de tenir en compte. Caldria que des de Catalunya s'apostés clarament en invertir en que el català tingués presència en jocs i apps a nivell internacional."   


foto factoria mwcLafactoria logo
LA FACTORIA 
Robert Mudarra i Eduard Duocastella
www.lafactoria.eu

Són els creadors del joc BankersVille per a Android, el joc que lluites contra els desnonaments i la crisi amb el dit. Un joc fet amb 8 idiomes i el català. Amb aquest joc volen reivindicar i ensenyar que saben fer apps.

"L'hem fet en català perquè som d'aquí i perquè creiem que els usuaris se senten molt més bé i satisfets, si està en la seva llengua. El que tenim clar és que el simple fet que obris una app i vegis que està en català, et mires aquella empresa d'una altra manera. A nivell de programació, si ja ho tens previst inicialment que serà multiidioma, afegir idiomes no multiplica el cost per cada llengua. Ara bé quan publiques una app als markets oficials és més complex. A Appstore, per exemple, no pots triar el català com a idioma, ja que Catalunya no té Appstore propi. Cada Appstore en que publiques et permet posar les captures de pantalla en l'idioma que vulguis però de català no n'hi ha i és un problema." 


Foto NO2 mwcNO2 biggerNO2
César Guirao
www.no2.es


N02 creadors del mític Basketmania i moltes altres apps, acaben de publicar FC Barcelona Toon Town per crear la teva ciutat de Barcelona a l'iPad. Des del seu estand al MWC ensenyen a la gent el seu mostruari d'apps i el seu Strawberry SDK per desenvolupadors d'aplicacions.
 
"Els clients sovint no demanen que les apps estiguin en català ja sigui perquè no hi veuen negoci o perquè no és el públic al que va destinat. Fer apps en català té un cost afegit que alguns no veuen com a prioritari. En realitat a nivell de programació no complica molt més si l'app ja té més idiomes."
foto inqbarna mwciqbarna logo
INQBARNA

Juan Capeáns
www.inqbarna.com
 

Presenten l'app Deej com a gran novetat i que està tenint un ressò internacional molt important. No està en català, però de fet no té massa text. Altres apps que han publicat en català, FCB WorldTap, TunerTool, RAC105 Radio o A la granja!

"Apostem per fer apps en català i ho oferim als nostres clients, però en les apps per tercers no poden decidir-ho. És complicat convèncer als clients internacionals que incorporin una llengua que quasibé no coneixen. Cal que sigui més coneguda en el món de les apps"
 

No tens permisos per escriure comentaris