Estudiants de batxillerat fent apps?

foto-quimidroid low"Ens agradaria fer Apps útils com a eines educatives, que facilitin la vida a la gent"

Alerta! Diuen que de cada vegada comencen més joves... Doncs, serà certa la dita. En aquesta ocasió us presentem a dos estudiants de batxillerat de l'IES Antoni Torroja de Cervera, en Victor Freixes i Sergi Bové. Dos joves ambiciosos que volen crear diferents Apps com un recurs pedagògic per a les aules.

De moment en tenen una al Google Play amb el nom d'Equatrox i que serveix per resoldre equacions de segon grau. Ara estan de ple amb una nova App per a Android anomenada Quimidroid capaç de formular compostos inorgànics.


Per conèixer un poc més els dos nois que ens ajuden a fer fàcil les matemàtiques, aquí teniu l'entrevista que els hi hem fet:

Perquè se us ha acudit fer apps i quina utilitat voleu que tinguin.

Al mes d'abril de 2012 quan a l'institut ens van presentar un seguit de temes per ajudar-nos a triar la temàtica per un treball de recerca. La veritat és que cap d'ells ens va convèncer i vam decidir escollir un tema lliurement. Aprofitant les estones lliures pels passadissos de l'institut va ser quan se'ns va acudir la idea de fer aplicacions per a Android que formulés compostos inorgànics. En un primer moment ens va semblar un projecte tant interessant com impossible, però a mesura que en vam anar parlant la idea va anar prenent força i sense pensar-ho més començarem a treballar.

Tenim clar que ens agradaria fer Apps útils com a eines educatives, ja sigui per a estudiants o fins i tot per a professionals, que aportin alguna cosa a la gent que les utilitzi. En definitiva, que facilitin la vida a la gent.


screen01Quan les vau publicar? Quantes descàrregues heu tingut?

De moment n'hem publicat una, en fase de proves, per a preparar el llançament de Quimidroid, l'aplicació en la qual ens hem centrat. Per aquest motiu les descàrregues no han estat rellevants ja que només hem fet la difusió entre els amics perquè ens ajudessin a comprovar el seu funcionament en diferents dispositius per tal de publicar-la correctament. Amb el llançament de Quimidroid esperem aconseguir un nombre més important d'usuaris d'arreu del món.
 

Heu après a programar o com ho heu fet? Algú us ha ajudat? Amics, família, mestres...

La idea va ser molt atrevida precisament pel fet que no havíem programat mai, ni tan sols sabíem quin llenguatge s'havia d'utilitzar per a desenvolupar aplicacions per a Android. En un principi no sabíem què ens trobaríem però, malgrat el difícil panorama que se'ns presentava, ja havíem assumit el repte i estàvem decidits a aconseguir-ho.

Des d'aquell moment el treball de recerca es va convertir en un desafiament personal, una veritable recerca en un camp desconegut per a nosaltres. Vam buscar manuals per internet, vídeos i tot el que ens pogués ser útil per aprendre a programar.screen03Cal dir que vam aconseguir una pila d'informació tant gran que no sabíem ni per on començar. Fins que un dia llegint un llibre vam trobar una plataforma de programació molt interessant: AppInventor que permetia programar de manera molt similar a l'Scratch. És a dir, ens ajudava a fer-ho de forma visual fent servir blocs.

Però tampoc, no hauria estat possible sense l'ajuda dels nostres professors que ens van facilitar contactes per si no ens en sortíem.


Quin ús feu de dispositius mòbils a l'escola? Els mestres en fan servir per explicar matèries d'una altra forma?


A l'institut l'ús dels dispositius mòbils es pràcticament inexistent. Si que és veritat que fem ús de les tecnologies com poden ser ordinadors o pissarres digitals, però de moment mai hem utilitzat tabletes o smartphones en les diferents matèries que fem. Ara, després del nostre treball, un professor de química ens ha preguntat si seria possible fer-ne ús a classe ja que li semblava molt interessant i motivador, però encara no s'ha posat en pràctica la idea. La nostra voluntat és que Quimidroid es converteixi en un recurs pedagògic a les aules, i no només de Catalunya sinó de qualsevol país del món.


Quin ha estat el procés de creació? (Idea inicial, plantejament, desenvolupament, passos diversos, investigació, errors, problemes, publicació, difusió...

Quan vàrem tenir la idea definitiva, cap el mes de maig passat, ens vam posar amb el treball de recerca i començàvem així un llarg i complex procés que podem dividir en quatre parts.

La primera, cercar la informació i els coneixements necessaris per a programar, aclarir dubtes, estructurar i plantejar l'aplicació correctament per poder començar a dissenyar-la.

La segona etapa és quan vam programar tot el motor de l'aplicació, comprovant el correcte funcionament i solucionant qualsevol problema que es presentés, que no van ser pocs, ja que constantment trobàvem algun error de programació. Un cop solucionats tots els problemes i havent aconseguit un motor estable que portés a terme totes les funcions que ens havíem proposat en un principi vam començar la tercera part del projecte.

La tercera part va consistir en redactar el treball de recerca, que encara que pugui semblar la part més irrellevant també va ser dura i ens ha ajudat molt per donar a conèixer l'aplicació. Un cop acabat i presentat el treball, entrarem a la quarta i última part d'un projecte que aviat complirà un any del seu naixement.

La quarta etapa, encara en procés actualment, són passar l'aplicació de l'AppInventor al llenguatge estàndard d'Android, Java, que en un primer moment no vam aconseguir aprendre però que és indispensable ja que ens ofereix una infinitat de noves possibilitats i avantatges. Un cop fet això tenim intenció de publicar-la i difondre-la. Per això, actualment estem fent proves amb el Google Play per poder penjar la versió definitiva. Per tal de fer difusió, hem fet un blog, hem presentant el nostre treball a diversos premis i tenim pensat crear una pàgina al Facebook per tal de donar-la a conèixer sobretot entre els estudiants.

Òbviament sabem que donar a conèixer l'aplicació no serà fàcil i ens durà força temps però tenim ja gairebé la versió definitiva enllestida en Java i esperem poder publicar-la a finals del mes de març d'aquest mateix any perquè tothom pugui descarregar-la de manera gratuïta.


quimi01  quimi02  quimi03
Pantalles de l'aplicació Quimidroid


Quina professió voleu fer? O no ho teniu clar encara?

Tot i que estem començant el tercer trimestre de segon de batxillerat, la veritat és que encara no ho tenim del tot clar. Ens movem entre l'enginyeria informàtica i el camp de les telecomunicacions o l'enginyeria elèctrica. Esperem que amb aquests últims mesos que ens queden abans d'haver de dir-ho difinitivament se'ns acabin d'aclarir les idees.

Quina ha estat la reacció dels vostres companys d'institut i professors?

Tant els companys com els professors s'han mostrat molt interessats en l'aplicació i fins i tot ens pregunten quan se la podran descarregar. Per a nosaltres és una gran satisfacció veure com la gent hi mostra interès i ens animen a seguir millorant-la. Fins i tot les veus més optimistes i entusiastes ens diuen que triomfarem. No sabem pas com anirà el seu llançament, el temps ens ho dirà, de moment nosaltres estem molt il·lusionats i tenim ganes de poder-la llançar al mercat el més aviat possible.

Teniu pensat fer més apps? Perquè us agrada i prou, per crear eines pels estudiants i/o com a possible negoci?

De moment el nostre objectiu prioritari és poder acabar Quimidroid, però també tenim penjada al Google Play, per anar fent proves, una aplicació que resol equacions de segon grau que hem batejat amb el nom d'Equatrox. De cara a un futur pròxim se'ns ha acudit també la possibilitat de crear algun joc, del qual ja tenim algunes idees que ens volten pel cap.

Pel que fa a un possible negoci, està clar que ens agradaria poder guanyar alguna cosa com a recompensa del nostre esforç, de fet el compte de Google Play on la penjarem rep el nom de BF SmartCreative que es podria acabar transformant amb la nostra empresa. Però, ara mateix aquesta no és la prioritat i que els beneficis que puguem treure'n seran de més a més.

Perquè val la pena que fem apps en català?

L'altre dia, llegint un article d'un diari digital, vam assabentar-nos que el català és la novena llengua de la Unió Europea pel que fa al nombre de parlants i que es troba entre les 100 més parlades de tot el món respecte a un total de 6000 llengües. Segons aquestes dades i veient que hi ha un important potencial d'usuaris que coneixen i l'entenen, està clar que fer aplicacions en català val la pena.

A més, si no fem les aplicacions en català els catalans com pretenem que els programadors o empreses d'altres parts del món les facin? Si no comencem fent-les nosaltres no les farà ningú. Pensem que és de coherència que si parlem en català amb la família, els amics, a l'escola... també hem de poder, en el nostre cas, formular compostos inorgànics amb el nostre smartphone en català. Ara que el mercat d'Android és jove és el moment d'implantar el català com a llengua habitual de les aplicacions. Està clar però que és necessari també traduir-les a més idiomes per poder arribar a més països, però és una qüestió de respecte envers els usuaris poder oferir la possibilitat de utilitzar la nostra aplicació en la seva llengua materna. En aquest sentit estem treballant també en la traducció a l'anglès i el castellà i més endavant esperem oferir-la en molts més idiomes. 

Imatge promocional Quimidroid

Coneixeu experiències similars d'alumnes d'altres centres educatius?

Més d'un cop ens hem preguntat si som els únics estudiants que hagin fet un treball de recerca d'aquestes característiques. Tot i això de moment no coneixem ningú que hagi fet una cosa per l'estil, un llàstima la veritat. Creiem que és molt interessant la programació ja que a nosaltres ens ha aportat moltes coses, entre elles l'esperit de superació personal i la perseverança del treball dia a dia sense defallir.

Per això volem animar a qualsevol estudiant amb un mínim d'il·lusió i curiositat a endinsar-se en el món de la programació, un món on l'únic que marca el límit del possible i l'impossible és la pròpia imaginació. 

Què creieu que s'hauria d'explicar o ensenyar a l'escola i a l'institut del món dels mòbils?

Bé, som conscients que el món dels smartphones és un món que canvia a una velocitat vertiginosa i es fa difícil explicar-ho a les escoles ja que en qüestió d'un any les coses poden canviar radicalment. El que fa falta és introduir a les aules l'ús d'aplicacions com la nostra que permeten comprovar resultats dels exercicis o fins i tot ajuden a fer-los. D'aquesta manera pensem que es motivaria molt als alumnes i es potenciaria la modernització de l'educació que en els darrers anys ha quedat una mica obsoleta pel que fa als avanços tecnològics. 

Una última reflexió personal...

Per a totes aquelles persones, ja sigui en el camp de la programació o en qualsevol altre àmbit, fer aquesta aplicació ens ha ensenyat que, per aconseguir els reptes que un es proposa, el més important és la il·lusió que hi poses i la constància. Segurament si haguéssim pensat el què ens esperava: un munt de problemes per resoldre i moltes hores que hauríem de passar treballant-hi no hauríem ni començat. Així doncs l'important és no pensar-s'ho i sobre la marxa un ja va veient com superar els entrebancs i seguir endavant. Esperem que després de llegir aquesta entrevista més gent s'animi a començar el seu propi projecte i poder dir com nosaltres que l'esforç ha valgut la pena.

 

No tens permisos per escriure comentaris