Entrevista a Valentí Freixanet


Valenti freixanet BIAPUM"És important unir tots els petits projectes del sector i treballar amb una base de referència"

Valentí Freixenet és un dels primers que va començar a fer aplicacions per mòbil a Catalunya. Amb el nom de Biapum, té 17 aplicacions publicades a l'Apple Store i 6 al Google play, com la del Mercat de Música Viva de Vic o del grup de música La iaia, per citar-ne algunes. Ara mateix segueix treballant en altres aplicacions que està a punt de publicar. Amb les idees ben clares, ens comenta la seva visió sobre el sector de les aplicacions per a dispositius mòbils.

Com has arribat fins aquí?
Vaig estudiar enginyeria informàtica i abans de fer el projecte de final de carrera vaig fer un màster de disseny, creació i enginyeria multimèdia a La Salle on, més que aprendre a programar, t'ensenyen a portar els teus coneixements al món real, que això és el que vaig trobar més a faltar a la universitat. A la universitat creen grans tècnics però no treballen l'emprenedoria. 

En aquest màster va venir una persona que feia apps a fer una xerrada i em vaig il·luminar. Vaig pensar "he trobat allò que m'agrada". Quan jo estudiava informàtica el 2007 no existien les apps per mòbil encara. El primer iPhone havia sortit feia mig any i ningú en tenia. Vaig estar en diverses empreses que feien apps per aprendre.

Després vaig voler provar fer una app pel meu compte i vaig convèncer a un amic que tenia un Bar que li faria una app, gratis. Aquesta va ser la primera creació de Biapum. Més tard uns amics que tenien un grup de música, la iaia, els vaig proposar de fer una app del grup, ells no sabien ni de què parlava, però em van dir que si. Des de llavors no he deixat de fer apps.

Quan vas decidir ser empresa?
El meu primer client real va ser el Mercat de Música Viva de Vic. En aquell moment no era tant típic tenir una app. La vaig fer i va anar molt bé. Llavors va ser quan vaig decidir dedicar-m'hi més i vaig anar fent apps. Ara just fa un any vaig decidir dedicar-m'hi de ple. Ara tinc 17 apps publicades a l'Appstore i 6 al Google play. 

Biapum sóc jo sol però tinc freelance que col·laboren amb mi fent apps. No vull créixer més tenint treballadors perquè a mi m'agrada molt poder decidir que faré d'aquí tres mesos. Si tinc treballadors estaré lligat i no podré fer el que surti. D'aquesta manera puc triar els projectes que vull fer, com per exemple Bhappy, l'aplicació per enviar felicitat als altres.

Bhappy era un projecte d'uns nois que van venir-me a veure i finalment ens vam integrar com a socis en el projecte. No volia ser només el programador si no tenir un reconeixement superior. És un projecte de risc. Si hi ha gent que la usa ens anirà bé, si no no. Paral·lelament un altre company em va venir a explicar un projecte que tenia i també m'hi vaig implicar "Luxme" una app d'endevinar marques. La treurem d'aquí poc i creiem que serà tot un èxit. Les marques paguen per sortir a l'app i és d'un retorn més segur econòmicament parlant.

Valenti 01Com veus el sector de les apps?
El món de les apps era alguna cosa molt nova i ara ja no. Hi ha moltes empreses que es dediquen a desenvolupar i, fins i tot, surt gent de la universitat amb la idea clara de fer apps. Segurament falta més estima cap al talent que tenim a casa.

"La gent es gasta 5 euros per un paquet de tabac però no 1 euro per un app que li dura tota la vida i que un desenvolupador ha estat 3 mesos per fer-la. És així, no ho podem canviar"

Com plantejaries el model del sector?

Explotar totes les vies que aporta tot això de la marca Barcelona mobile i crear un gran centre que realment aposti per les start-ups tecnològiques amb connexió amb les universitats i tot talent que va fent pel seu compte. És important unir tots els petits projectes del sector i treballar amb una base de referència. D'aquesta manera crec que es podrà generar projectes interessants i de llarg recorregut. Com a conseqüència de tot això, es pot fer el Mobile World Capital ben fet, però sinó està quedant buit.

Creus que hi ha demanda en català?
Si l'emprenedor de l'aplicació és català segurament ho farà, però si ens arriba un client de fora som nosaltres que ho proposem, perquè aquest és un mercat que també s'ha de tenir en compte. 

No tens permisos per escriure comentaris